A kocsonya önmagában is megállja a helyét a paleo étrendben, azért nem árt néhány dologra odafigyelni. Például hogy nem eszel hozzá kenyeret. Maximum karfiolkenyeret 🙂 Nagyon nem tudod elrontani. A paleo kocsonya receptje.
Hozzávalók 8 tálhoz:
-
1 közepes méretű csülök
-
1 db közepes méretű disznóláb (köröm)
-
250-300 g sertésbőr, ha tudsz szerezd be a malac fülét és farkát
-
só, szemes bors
-
1 egész fej hagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
1 db sárgarépa és fehérrépa (opcionális)
-
babérlevél
A paleo kocsonya elkészítése lépésről lépésre:
-
A csülköt, disznólábat, bőrt (miután kicsit leperzselted a szőrét) tedd egy nagy fazékba.
-
Tedd hozzá a megpucolt egész fej hagymát, a fokhagymát, ha gondolod a répákat.
-
Öntsd fel annyi vízzel hogy ellepje és kezd el főzni.
-
Ha felforrt (közben szedd le a habot) sózd meg és mehet hozzá a szemes bors, babérlevél
-
Nagyjából 5-6 órán keresztül főzd, kis lángon, ne forrjon, de azért bugyogjon.
-
Közben időnként szedd le a habot.
-
Az 5-6 óra elteltével szedd ki a húsokat, azokat majd csontozd ki, a bőrkét és a többit.
-
Hagyd kihűlni, beteheted egy hideg vizes lavorba.
-
Szedd le a tetején felgyülemlő zsírt, hogy szép tiszta kocsonyát kapj a végén, ezt többször megteheted.
-
Szűrd át a levet szűrőn illetve valami olyan rongyon, amit nem sajnálsz viszont átmegy rajta a lé. Használhatsz papírtörölközőt is.
-
Adagold ki a húsokat, bőrkét és öntsd rájuk a már megszűrt levet.
-
Tedd ki az ablakba, erkélyre (amid van), vagy a hűtőbe.
Jó étvágyat hozzá!
Ezek a receptek, cikkek is érdekelhetnek: