10 OK HOGY MIÉRT ÉRDEMES AVOKÁDÓT FOGYASZTANOD!

Avokádó



















Ma már minden szupermarket zöldséges részlegén megtalálod az avokádót, és számtalan receptet olvashatsz az interneten, melyben szerepel ez az élelmiszer. Az avokádót is superfoodnak tartják, akárcsak az acai bogyót vagy a spirulinát. Íme, 10 ok, hogy miért érdemes enned egy kis avokádót minden nap.

 

1. Kisebb a szívroham kialakulásának kockázata

Az avokádó nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jót tesznek a szívednek. Csökkentik a koleszterinszinted, kontrollálják a vércukorszinted és javítják az általános egészséged. Ezen értékek csökkenése segít elkerülni a stroke és szívroham kialakulását.

2. Fogyasztó hatás

Az avokádó elősegítheti a súlyvesztésed. Egy átlagos avokádó 100 grammonként 200 kalóriát tartalmaz. Ez a 200 kalória viszont értékes tápanyagokat tartalmaz, nem „üres kalória”.

3. Csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát

Az avokádóban rengeteg antioxidáns található, ezek lekötik a szabad gyököket, a rákos sejtek növekedését is lassítják, illetve megakadályozzák a kifejlődésüket. Az előzetes adatok is azt mutatják, hogy az avokádó fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák kialakulásának valószínűsége.

4. Egészséges bőr

Nemcsak a nőknek, de nekünk, férfiaknak is fontos a szép és egészséges bőr. Általában valamilyen testápoló címkéjén olvashatod az összetevők között az avokádót. Sok bőrpuhító olajat tartalmaz, ezért előszeretettel teszik bele a különféle testápoló termékekbe.

5. Jobb látás

Az avokádóban találhatóak karotinoidok, lutein valamint zeaxanthin is, mely anyagok az időskori szemromlást segítenek megelőzni és csökkenteni. A szem lutein-tartalmának csökkenése a szem romlásával jár, az avokádó pedig hatékonyan tudja pótolni ezt a vegyületet.

6. Gyulladáscsökkentő

Az avokádó gyulladáscsökkentő fitonutrienseket (a növényekben lévő tápanyagok, kémiai vegyületek), például flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak és csökkentik a kor előrehaladtával megjelenő reumás panaszokat.

6. Vércukorszintszabályozó

A jó zsírok és olajok, melyek az avokádóban találhatóak, megfelelő szinten tartják a vércukrodat, ami azt jelenti, hogy megvédenek attól az ingadozástól, amit a fehér lisztes és cukros termékek váltanak ki. Ezáltal nem leszel hirtelen kimerült és/vagy farkaséhes.

8. Kellemes lehelet

Ha azt tapasztalod, hogy igen gyorsan lesz kellemetlen a leheleted, vagy nehezen múlik el a rossz szag szádban, keress valamilyen természetes megoldást. Próbáld ki az avokádót, ami elpusztítja a baktériumokat, amik a kellemetlen leheletedért felelősek.

9. Tápanyagok jobb felszívódása

Egy tanulmány szerint az avokádó nagymértékben segíti a testbe kerülő tápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) felszívódását. A tanulmány során avokádót rendszeresen fogyasztó emberek tápanyagszintjét hasonlították össze öt alkalommal, olyanokéval, akik nem fogyasztottak avokádót. Arra az eredményre jutottak, hogy az avokádót fogyasztók szervezete hatékonyabban használta fel a bekerülő tápanyagokat.

10. Születési rendellenességeket csökkentése

A folsav nagyon fontos a születési rendellenességek megelőzésében (akár nyitott gerincről, akár velőcsőzáródásról legyen is szó). Egyetlen csésze avokádó 23%-át fedezi a szükséges folsavnak, így nőknek várandósság esetén különösen ajánlott. Nekünk férfiaknak is fontos a folsav, mivel szerepe van a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.

Te milyen gyakran és milyen formában fogyasztod az avokádót?

Avokádókrém paradicsommal



























Ezek a cikkek, receptek is érdekelhetnek

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com