Ma már minden szupermarket zöldséges részlegén megtalálod az avokádót, és számtalan receptet olvashatsz az interneten, melyben szerepel ez az élelmiszer. Az avokádót is superfoodnak tartják, akárcsak az acai bogyót vagy a spirulinát. Íme, 10 ok, hogy miért érdemes enned egy kis avokádót minden nap.
1. Kisebb a szívroham kialakulásának kockázata
Az avokádó nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jót tesznek a szívednek. Csökkentik a koleszterinszinted, kontrollálják a vércukorszinted és javítják az általános egészséged. Ezen értékek csökkenése segít elkerülni a stroke és szívroham kialakulását.
2. Fogyasztó hatás
Az avokádó elősegítheti a súlyvesztésed. Egy átlagos avokádó 100 grammonként 200 kalóriát tartalmaz. Ez a 200 kalória viszont értékes tápanyagokat tartalmaz, nem „üres kalória”.
3. Csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát
Az avokádóban rengeteg antioxidáns található, ezek lekötik a szabad gyököket, a rákos sejtek növekedését is lassítják, illetve megakadályozzák a kifejlődésüket. Az előzetes adatok is azt mutatják, hogy az avokádó fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák kialakulásának valószínűsége.
4. Egészséges bőr
Nemcsak a nőknek, de nekünk, férfiaknak is fontos a szép és egészséges bőr. Általában valamilyen testápoló címkéjén olvashatod az összetevők között az avokádót. Sok bőrpuhító olajat tartalmaz, ezért előszeretettel teszik bele a különféle testápoló termékekbe.
5. Jobb látás
Az avokádóban találhatóak karotinoidok, lutein valamint zeaxanthin is, mely anyagok az időskori szemromlást segítenek megelőzni és csökkenteni. A szem lutein-tartalmának csökkenése a szem romlásával jár, az avokádó pedig hatékonyan tudja pótolni ezt a vegyületet.
6. Gyulladáscsökkentő
Az avokádó gyulladáscsökkentő fitonutrienseket (a növényekben lévő tápanyagok, kémiai vegyületek), például flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak és csökkentik a kor előrehaladtával megjelenő reumás panaszokat.
6. Vércukorszintszabályozó
A jó zsírok és olajok, melyek az avokádóban találhatóak, megfelelő szinten tartják a vércukrodat, ami azt jelenti, hogy megvédenek attól az ingadozástól, amit a fehér lisztes és cukros termékek váltanak ki. Ezáltal nem leszel hirtelen kimerült és/vagy farkaséhes.
8. Kellemes lehelet
Ha azt tapasztalod, hogy igen gyorsan lesz kellemetlen a leheleted, vagy nehezen múlik el a rossz szag szádban, keress valamilyen természetes megoldást. Próbáld ki az avokádót, ami elpusztítja a baktériumokat, amik a kellemetlen leheletedért felelősek.
9. Tápanyagok jobb felszívódása
Egy tanulmány szerint az avokádó nagymértékben segíti a testbe kerülő tápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) felszívódását. A tanulmány során avokádót rendszeresen fogyasztó emberek tápanyagszintjét hasonlították össze öt alkalommal, olyanokéval, akik nem fogyasztottak avokádót. Arra az eredményre jutottak, hogy az avokádót fogyasztók szervezete hatékonyabban használta fel a bekerülő tápanyagokat.
10. Születési rendellenességeket csökkentése
A folsav nagyon fontos a születési rendellenességek megelőzésében (akár nyitott gerincről, akár velőcsőzáródásról legyen is szó). Egyetlen csésze avokádó 23%-át fedezi a szükséges folsavnak, így nőknek várandósság esetén különösen ajánlott. Nekünk férfiaknak is fontos a folsav, mivel szerepe van a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.
Te milyen gyakran és milyen formában fogyasztod az avokádót?