KÖREDZÉS OTTHON


Kockás hasat, erős törzsizmokat szeretnél? Unod már, hogy a hasprésekkel nem érsz el komolyabb eredményt? Akkor próbáld ki ezt az otthoni köredzést, amely elsődlegesen a törzsizmokat veszi célba.

Nézzük a gyakorlatokat!

„Repülő Superman”

Állj vállszéles állásba, tedd le magad elé a tenyered és a kezeiddel addig mássz előre, míg fekvőtámasztartásba érkezel (kar persze nyújtva van). Ne állj meg, hanem tovább előrébb lépdelj tenyereddel egészen addig, ameddig meg bírod tartani magad úgy, hogy a hasad nem érinti a földet, a háti szakasz pedig egyenes. Ha elérted a határaidat, tartsd meg egy pillanatra ezt a pozíciót, amelyben úgy nézel ki, mint a repülő Superman, majd lépdelj vissza újra álló pozícióba.

Repülő superman gyakorlat
Repülő superman gyakorlatV-felülés, hasprés labdaátadással

Igazából ne felülést végezz, mert az nem tesz jót az ágyéki gerincednek, hanem hasprést végezz a következő módon: Tegyél be egy kisebb medicinlabdát a lábszárad közé. Ha nincs otthon medicinlabdád  akkor, akár egy párna is megteszi. Emeld meg a törzsed, addig míg a lapockák elemelkednek a talajtól és „add át” a labdát a lábadból a kezedbe. Engedd vissza a felsőtested, a labdát pedig nyújtott kézzel tartsd meg. A végpont az, amikor a kinyújtott kezeidben a labda a földhöz ér – innen nincs más dolgod, mint visszafelé is elvégezd a gyakorlatot: a kezedből tedd a labdát a lábad közé. Ha kezdő vagy, akkor először a labda nélkül végezd. Még akkor is, ha nincs otthon medicinlabdád.

V-felülés labdaátadással
V-felülés labdaátadással


Fordított bicska labdán

Helyezkedj hídtartásba úgy, hogy mindkét lábaddal egy fittlabdán támaszkodsz. A labdát magad alá görgetve húzd be a térdeidet a mellkasodhoz. Itt tartsd meg a pozíciót néhány pillanatra, majd gördítsd újra vissza a lábad. Ha nincs fittlabdád otthon, akkor végezheted úgy is, hogy egy székre, fotelre, ágyra rakod rá a lábad és behúzod az egyik lábad, a térded a mellkasodhoz, vissza, aztán a másik lábad. Ezt is lehet tartani. A hatás és a másnapi érzések leírhatatlanok.

Fordított bicska labdán
Fordított bicska labdán


Elöl terhelt guggolás

Tartsd egy labdát (vagy bármilyen más súlyt) vízszintesen, mell vonalában nyújtott kézzel. Guggolj le minimum addig, még a combod vízszintes nem lesz a talajjal (Ha kell, válassz kisebb súlyt, de a lényeg, hogy tartsd a megfelelő testtartást, és a talpak is a talajon maradjanak). A gyakorlat fő ereje, abban rejlik, hogy a magunk előtt tartott terhelésnek köszönhetően a hasizmaink kiemelt stabilizáló szerepben fognak működni, és erősen dolgoznak azért, hogy az ideális testtartást fenntartsuk.


Elöl terhelt guggolás
Elöl terhelt guggolásThai plank

Helyezkedj el alkartámaszban a talajon, úgy, hogy a könyököd a vállad alatt legyen. Hátul a lábujjak párnáin, egyenes törzzsel, zárt lábtartással támaszkodj. A tested egyenes és feszes. Ezután fordulj ki az egyik oldaladra, alkarodon megtámaszkodva, majd a térdedet húzd be könyöködhöz. Ha az összeérintés sikeresen megtörtént tedd vissza a lábad-karod, majd ismételd meg a másik oldaladra is a gyakorlatot. Ez hasonlít, ahhoz mikor nincs otthon labdád és a fordított bicskát csinálod, csak itt oldalt végzed a gyakorlatot, ami sokkal nehezebb.


Thai plank
Thai plank

Köredzés otthon

Ezek voltak a gyakorlatok és most nézzük magát a köredzést. Ennyit csinálj egy körben:

  • 10 db Superman

  • 20 db V-felülés

  • 30 db Fordított bicska labdán

  • 40 db Thai plank (20-20 oldalanként)

  • 50 db Elöl–terhelt guggolás

  • Pihenő

Tehát ez egy kör. Keménynek tűnik? Az is. Ha elsőre elakadsz, akkor nyugodtan pihenj közben is, lényeg, hogy csak akkor menj tovább a következő gyakorlatra, ha az előzőt már megcsináltad, az előírt ismétlésszámmal.

Végül ne feledd. Pusztán az edzéstől nem lesz kockahasad, az csakis a megfelelő étrenddel, plusz az edzéssel érhető el. Viszont a törzsizmaid megerősítése (ami nekem is gyenge pontom) fontos és alapvető minden sportágban és a hétköznapi életben is nélkülözhetetlen.

Mire vársz, próbáld ki ezt a köredzést még ma!

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com