Q10 HATÁSA

Q10 koenzimmel a hosszabb és egészségesebb életért

Szeretnél, energikusabb lenni?  Növelni a teljesítményed és fokozni a zsírégetést az edzéseid során? Hallottál már a Q10-ről? Ha még nem, ideje megismerkedned vele.

Mi is az Q10?

A Q10 koenzim vagy más néven ubikinon egy vitaminszerű anyag, mely a legtöbb eukarióta sejtben megtalálható, leginkább a mitokondriumokban. Az elektrontranszport lánc egyik alkotó eleme és részt vesz az aerob sejtlégzésben, ATP formájában energiát termelve. Az emberi testben termelődő energia kilencvenöt százalékban így jön létre!!! A Q10 a szervezet minden egyes sejtjében részt vesz az energiatermelésben, ebből is láthatod, hogy egy nagyon fontos anyagról van szó. Nézzük, milyen hatásai vannak, és milyen előnyökkel jár, ha ezt az étrendkiegészítőt beiktatod a mindennapjaidba.

Jó hatással van a szívedre és az érrendszeredre

A Q10 képes csökkenti az oxidációs folyamatokat a vérben és javítja az érfalad működését. Csökkenti a káros oxidációs folyamatokat az artériák falában, ezáltal nő az érfalak rugalmassága. Befolyással van a vérnyomásodra is. Egy elemzésben (Rosenfeldt és mtsai 2007) a Q10 17 Hgmm szisztolés (a szívizomzat összehúzódása) és 10 Hgmm diasztolés (a szívizomzat elernyedése) vérnyomáscsökkentést idézett elő. Ez a hatás az érfalak rugalmasságára vezethető vissza. Molyneux és mtsai 276 krónikus szívelégtelenségben szenvedő embert vizsgáltak 2,7 évig és mérték a Q10 szintjét a vérükben. Igazolták, hogy a Q10 plazmakoncentrációja krónikus szívelégtelenségben a mortalitás független előjelzője.

Még a szexuális teljesítményedre is hatással van

Napi 200 mg Q10 fogyasztása jelentősen javítja a férfiak spermaminőségét és mennyiségét. Meddő férfiaknál is nagymértékű javulást tapasztaltak.

Nőknél pedig kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a terhességi magas vérnyomás, a preeklampszia kockázatát. A preeklampszia gyakori és súlyos kockázatot jelent mind az anyára, mind a magzatra vonatkozóan.

A Q10-el fokozhatod az edzéseid alatt a zsírégetést is

Vizsgálatok, azt is bizonyították, hogy ha edzés előtt veszel be Q10 kapszulát, az megnöveli izmaid oxigénfelvételét. Kétheti Q10 szedésnél azt tapasztalták, hogy megnyúlt az elfáradásig eltelt idő. Egy vizsgálat, pedig azt igazolta, hogy a Q10 edzés alatt fokozza a zsírégetést, és még egy lazább edzés alatt is fokozottabb szimpatikus aktivitást idéz elő.

Ha gyakran fáj a fejed vagy migréned van a Q10 segíthet

Egy vizsgálat során jelentős javulást mutattak ki a Q10-et szedőknél. Azok, akik Q10-et szedtek 50%-al csökkent a migrénes rohamok száma, míg a placebo csoportban mindösszesen csak 14,4%-uknál. Egy másik vizsgálatban fejfájós gyerekeket kezeltek Q10-el és náluk is 50%-al csökkent a fejfájások gyakorisága.

Az élelmiszerek Q10 tartalma

Az élelmiszerek közül a húsok és a halal Q10 tartalma a legmagasabb, több mint 50 mg/kg található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A növényi olajok is elég magas Q10 tartalmúak. A zöldségek közül a petrezselyem és a perilla a leggazdagabb Q10 források. A brokkoli, a szőlő és a karfiol közepes CoQ10 források. A gyümölcsök és bogyós növények többsége rossz vagy nagyon rossz Q10 forrás, amelyek közül az avokádó kivétel.

Te már használod a Q10-et?

Q10 hatása
Q10 hatása

Ezek a cikkek és receptek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com