Paleo mézeskalács

Paleo mézeskalács

Klasszikus karácsonyi sütemény recept kicsit másképp. Ez a mézeskalács gluténmentes, tejmentes, hozzáadott cukor nélkül készül. Íme a paleo mézeskalács receptje:

Hozzávalók a paleo mézeskalács tésztájához:

  • 300 g mandulaliszt

  • 150 g kókuszliszt

  • 100 g szezámliszt

  • 50 g erythritol

  • 9 ek méz

  • 2 db tojás

  • 3 ek kókuszolaj

  • 2 ek útifű maghéj

  • 4 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

  • 2 káveskanál vaníliaőrlemény (ízlés szerint)

  • 2 dl víz

  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 1 db tojásfehérje

  • 1 ek erythritol (5 tk, porított)

  • 3 csepp citromlé

A paleo mézeskalács elkészítése lépésről lépésre:

  1. A tojásokat a mézzel és az eritrittel keverd habosra , majd add hozzá a  kókuszolajat is.

  2. Egy másik tálban mérd ki a száraz hozzávalókat, tedd bele a fűszereket, az útifű maghéjat és a szódabikarbónát.

  3. A két tál tartalmát vegyítsd össze, és kézzel gyúrd össze a tésztát, lassan adagolva (hogy ruganyos tésztát kapj) tedd hozzá a vizet is.

  4. Amikor elérted a megfelelő ruganyos állagot, tedd a hűtőbe legalább 30 percre.

  5. Nyújtás előtt kb. fél órával vedd ki a hűtőből a tésztát, sütőpapírral letakart nyújtódeszkára tedd a massza felét, egyszerre csak ennyivel dolgozz. Folpackkal takard le, és nyújtsd ki, nem túl vékonyra, kb. 7-8 mm-re, majd a formáiddal szaggasd ki, a maradékot gyúrd össze, és újra nyújtsd ki és szaggasd amíg el nem fogy.

  6. 180 °C-ra előmelegített alsó-felső sütéssel süssd 15 percig, majd gyors kenés következik. 1 tojást keverj ki egy kevés eritrittel, és kenőtollal pemzlizd át, majd tedd még 5 percre sülni a mézeskalácsokat.

  7. Hagyd rácson kihűlni, majd jöhet a díszítés. 1 tojásfehérjét 5 tk. porított eritrittel és néhány csepp citromlével keményre kell felverni, majd habzsákba tölteni, és ezzel díszítsd ki a mézeskalácsokat.

Paleo mézeskalács

Paleo mézeskalács