Egyszerű zabpelyhes palacsinta (gluténmentes)
Te is szereted a palacsintát? Készíts el most zabpehelyből, méghozzá gluténmentesen. A tetejére pedig tehetsz valamilyen bogyós gyümölcsöt, pl. málnát. Íme az egyszerű zabpelyhes palacsinta receptje.
Az egyszerű zabpelyhes palacsinta hozzávalói
- 3 db M-es tojás (szobahőmérsékletű)
- egy csipet só
- 150 g zabliszt (vagy zabpehelyliszt)
- 500 ml víz vagy valamilyen növényi tej, pl. kókusztej
- kókuszolaj vagy olívaolaj a sütéshez
Az egyszerű zabpelyhes palacsinta elkészítése
A szobahőmérsékletű tojásokat üsd fel, és lazán verd fel egy tálban.
Add hozzá a csipet sót.
A folyadék (víz vagy a növényi tej) szintén legyen szoba meleg.
Add hozzá a liszt felét és a folyadék felét. Egy habverővel keverd el csomómentesre.
Ezután add hozzá a maradék lisztet és folyadékot is. Keverd végül csomómentesre.
Hagyd 5-6 percet állni a zabpalacsinta tésztát és ekkor be fog sűrűsödni.
Az egyszerű zabpelyhes palacsinta sütése
A palacsintasütés – főleg a gluténmenteseké – egyik fő alapszabálya, hogy karcolásmentes palacsintasütőt használj. A fordításhoz (ha nem tudod feldobni 🙂 ) mindig műanyag és tompa szélű lapos kést vagy palacsintafordítót használj.
A palacsintatésztát mindig forró serpenyőbe öntsd, amit előtte egy picit vékonyan kenj át az olajjal vagy fújd át olajspray-vel. Fontos, hogy ne tocsogjon benne az olaj, éppen, hogy csak csillogjon a serpenyő alján
A zabpalacsinta lassabban sül, mint a hagyományos búzalisztes palacsinta. Akkor fordítsd csak meg, amikor már láthatóan átsült az alja a felső része pedig már nem remeg. A széle kezd felpöndörödni. Ekkor mozgasd meg kicsit a széleinél a tompa és műanyag lapáttal, majd nyúlj alá, és fordítsd meg. A másik oldalát már elég 20-30 másodpercig sütni. Ha tovább sütöd, nagyon kiszárad, és nehezebb lesz tekerni.
Ilyen egyszerű a zabpelyhes palacsinta sütése.
Próbáld ki Te is ezt az egyszerű zabpelyhes palacsintát!