Bemelegítő gyakorlatok élettani jelentősége

bemelegítő gyakorlatok
Bemelegítő gyakorlatok

A bemelegítő gyakorlatok fontosságára, nélkülözhetetlen szerepére edzéseid elején rengetegcikk, könyv, előadás hívja fel a figyelmet. Bár szinte a könyöködön jön már ki a sok jó tanács, miszerint nem kezdhető el semmiféle edzés alapos bemelegítés nélkül, mégis számos esetben hanyagolják
el a sportolók ezt az edzésszakaszt.

Az, hogy a bemelegítés megtörténik-e vagy sem, az mindig az edző felelőssége. Vagy ő maga vezeti a bemelegítés mozdulatsorát,vagy ha tapasztaltabb sportolókkal, vendégekkel van dolga, rájuk bízhatja ugyan, de kívülről figyelnie,követnie kell, hogy az valóban elégséges módon megtörtént-e. Ha sérülés következik be, amely a bemelegítés hiányából, vagy annak elégtelen voltából származik, az mindig edzői műhibának tekinthető.

A bemelegítő gyakorlatok során több olyan szervrendszer működését kell nyugalmi funkcióból, munkahelyzetbe hozni, mely a terhelések, edzések végrehajthatóságának alapját képezik.
Ezek a mozgató-szervrendszer, a keringési rendszer, a légzőszervrendszer, de még az idegrendszer is.

bemelegítő gyakorlatok
Bemelegítő gyakorlatok

A bemelegítő gyakorlatok élettani jelentősége:

1. Bemelegítéskor mind a passzív, mind az aktív mozgatórendszered működése, állapota megváltozik, így a fokozott fizikai megterhelés elviselésére alkalmassá válik. Az ízületeidben
található nedvtermelés fokozódik, ami által az ízfelszínek egymáson való elcsúszása könnyebbé válik, csökken közöttük a súrlódás. Ez a hatás a porcok kopása, esetleges repedése, leválása ellenében hat.

2. Az izmok bemelegítéskor zajló, fokozódó terhelése, azok vérellátásának növekedését eredményezi. Ez az izmaid felé vezető kisartériák, arteriolák megnyílásnak eredménye, ami az oxigénkínálatot növeli, a savasodási, így egyúttal az anaerob folyamatok kialakulásának
megelőzését eredményezi. Az izmaid vérbőségének kialakulása azok hőmérsékletét is emeli, amely rugalmasabbá válásukat okozza, szakítószilárdságuk megnövekszik. A hideg izomzat sokkal könnyebben szenvedi el a húzódásos, szakadásos sérüléseket.

3. A bemelegítés alatt a szívműködésed erőteljesebbé válik, növekszik a pulzusszámod, és a pulzustérfogatod is. Ez a véred oxigénszállító kapacitását fokozza, így szintén az aerob energiaszolgáltatásjavulását célozza.

4. A légzési működésed fokozatos erősödése, a légzésszám, és légzésmélység növekedésében nyilvánul meg. Az erőteljesebb légzőizom működés a vérbe juttatható oxigén menynyiségét növeli. A három előbb említett változás együttesen (az izom-vérellátásának fokozódása, a keringés növekedése, a légzésfunkció emelkedése), mind a jó minőségű oxidatív energiaszolgáltatás
lehetőségét javítja, a szervezeted munkára való felkészítését alakítja ki.

5. A bemelegítő gyakorlatok során megfigyelhető idegrendszeri változások közül a tested hőszabályozásának, munkára való átállása az egyik legjellemezőbb, és legfontosabb esemény. A jó bemelegítés a verejtékezés megindulását eredményezi, hiszen ilyenkor az izomműködés által
fokozottan termelődő hő, testhőmérsékletet emelő hatása kompenzálható. A túlmelegedés megelőzésében fontos ez az esemény. Ha ez elmarad, akkor az edzésed vagy versenyed későbbi szakaszaiban fogsz szenvedni a megemelkedett testhőmérséklet kedvezőtlen hatásaitól (pl.: holtpont jelensége). A termelődő verejték a tested felszínéről elpárologva hűtőhatást vált ki, mely segítségével kialakítható a szükséges munkahőmérsékletet szervezetedben. Amennyiben ruha által fedett a tested (pl.. anorák), úgy ez az esemény nem történhet meg. Ilyenkor „túlmelegszel”  és jelentősen képességed alatt teljesítesz. Nagy melegben igyekezz könnyű ruházatban, a párologtatást lehetővé tevő sportruhában edzeni.

6. Az idegrendszeri bemelegítés másik célja, hogy a nyugalomban erőteljesebben működő paraszimpatikus idegrendszeri funkciókat, fokozatosan átállítsd, a terheléskor hatékony szimpatikus idegrendszeri működések irányába. A fokozatosságon nagy hangsúly van,
hiszen ez a váltás hirtelenül bekövetkezve, szervi működészavarokat okozhat (pl.: oldalszúrás), ami leronthatja az edzésed hatékonyságát, tönkre teheti a versenyed eredményességet.

7. Az edzések során, hónapokon keresztül begyakorolt, megtanult, komplex mozdulatsorokat a bemelegítés során fel kell idézned , úgymond „újra kell futtatnod” az ismert mozgásokat, hogy az edzésen, versenyen olajozottabban, biztonságosabban alkalmazhasd őket (pl.: tornászok
gyakorlata, labdajátékosok lövési, passzolási mozdulatai, vívók mozdulatai). Nem elég tehát csak az általános bemelegítést alkalmaznod (kocogás, gimnasztikai gyakorlatok, stb.), hanem a sportág specifikus mozgásokat is alkalmaznod kell bemelegítés során. Ez a pszichés, és mentális ráhangolódás miatt is szükséges.

bemelegítő gyakorlatok
Bemelegítő gyakorlatok

Megjegyzés: Ez utóbbira sajnos a csoportos fitnesz órákon nem, vagy nem mindig van mód, illetve az edzők nincsenek ennek a tudásnak a birtokában, pedig itt is fontos lenne.

A felsorolt hatások mind a  teljesítményed optimalizálásában, mind pedig
a sérülések megelőzésében fontosak. Ne hanyagold, ne nagyold el a bemelegítést, hiszen az edzés egyik legfontosabb szakaszáról van szó.

Ezek a cikkek, receptek is érdekelhetnek:Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com