Mi a kardio edzés?

Mi a kardio edzés? Mit jelent, milyen edzést értünk alatta?

Az aerob és kardió edzést nagyon sokan összekeverik. Ha arra a kérdésre szeretnénk választ kapni, mi a kardió edzés, a válasz kettő különbségében rejlik.

A legjelentősebb különbség a két mozgástípus között az intenzitás mértéke: a kardió gyakorlás során a magas intenzitáshoz magas pulzusszám társul, míg az aerob edzés során inkább a monoton mozgás és alacsonyabb pulzusszám jellemző.

A fentiekből kiindulva úgy is megfogalmazhatjuk, hogy az aerob edzésforma tulajdonképpen alacsony intenzitású kardió edzés.

mi a kardio edzés
Mi a kardio edzés?

De mi a kardio edzés tulajdonképpen?

A szív és légzési rendszeri kondicionálás alatt a nagy izomcsoportok hosszantartó, alacsony vagy közepes intenzitású edzését értjük, amely a pulzusszám mérsékelt emelésével növeli a szívbe áramló vérmennyiséget. Ez a fajta edzés csökkenti a szívbetegségek rizikófaktorait, növeli az állóképességet, és a zsírraktárakból történő zsírsav mobilizálásával (=zsírégetés) segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában. Ez a kardio edzés.

 

 

Mennyi kardió edzésre van szükséged?

Mindannyian különbözünk, mindannyian máshogyan reagálunk az edzésekre. Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyi kardióedzésre van szükségünk, az a céljainktól és testalkatunktól függ:

  • Ektomorf: természeténél fogva vékony. Ő az, aki azt eszik, amit akar, alig hízik. Nekik van a legkevesebb szükségük a kardió edzésekre.
  • Endomorf: az ektomorf ellentéte. Alapvetően kövér, könnyen hízik, nehezen fogy, viszont konnyebbn épít izomzatot, int az ektomorf. Az endomorf alkatúaknak több kardióra van szükségük.
  • Mezomorf: szerencsés alkat, alapvetően izmos. A zsírvesztéshez elég nekik 1-2 kardió edzés hetente. Könnyedén megtartják az izmaikat a szálkásítás idején is és az izomépítés is könnyebben megy nekik, mint a másik két csoportba tartozóknál.
Mi a kardio edzés
Mi a kardio edzés?

Mi a kardio edzés? Egy mondatban összefoglva:

A kardió edzés tehát összességében egy többnyire mindenkinek ajánlott, leginkább a szálkásításhoz és a zsírégetéshez, valamint az állóképesség megnöveléséhez ajánlott mozgásforma.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com