Itt a spárga szezonja. Készíts belőle krémlevest. Ez nemcsak egészséges, hanem rendkívül finom is. Extraként pedig tegyél rá bazsalikomolajat, aminek az elkészítését szintén bemutatom.
Hozzávalók:
A bazsalikomolajhoz:
-
1 csomó bazsalikom
-
2 dl olaj
A leveshez:
-
1 csomag fehér spárga
-
1 liter víz
-
kókuszzsír
-
1 fej vöröshagyma
A levesbetéthez:
1 csomag zöld spárga
-
kókuszzsír
-
só, bors
A bazsalikomolaj elkészítése:
A bazsalikomról szedegesd le a leveleket és tedd az aprítógépbe, majd öntsd hozzá az olajat. 2-3 percig aprítsd, egészen finomra. Öntsd bele egy serpenyőbe és csak gyöngyözésig melegítsd. Steril gézlapon (bármelyik patikában beszerezheted) át szűrd le. Ha kihűlt, tedd a hűtőbe, sokáig eláll.
A leves elkészítése:
Vágd le a fehér spárga fejeit, tedd, félre ez majd a levesbetéthez kell. A szárak fás végét is vágd le és tisztítsd meg a spárga szárát. A fás szárakat és a héját most enyhén sós vízben főzd meg, ez lesz az alaplé.
Egy lábosban hevíts kókuszzsírt és dobd rá a felvágott hagymát. A fehér spárga szárát darabold fel és tedd rá a hagymára. Pár percig párold, majd öntsd fel a spárgaalaplével és főzd puhára.
A levesbetét elkészítése:
A zöldspárgák fás végeit törd le és dobd ki. Ha alul megfogod a spárgát és elkezded hajlítani a megfelelő helyen fog eltörni. A fejeit vágd le, tedd félre, a szárait pedig hosszában négy részre vágd fel.
Egy serpenyőben ismét hevíts kókuszzsírt és dobd bele a fehér és a zöld spárga fejeit valamint a zöld spárga szárát.
A levest turmixold le (turmixgépben vagy botmixerrel) és szűrd át, majd a levesbetétekkel és néhány csepp bazsalikomolajjal tálald.
Jó étvágyat!
Ezek a receptek, cikkek is érdekelhetnek: