NMPT módszer – kerüld a mozgászervi betegségeket

Az NMPT (Natural Movement Pattern Training) módszere, egy  olyan módszer, mely a mozgásszervi problémákat nem helyileg kezelve próbálja megszüntetni, hanem az emberi testet egységében szemlélve, az idegrendszer működését a helyes irányba terelve segít korrigálni a hibás mozgásmintákat, ezáltal segít megelőzni számos gerinc- és ízületi problémát. Egy komplex módszer.

Az NMPT  módszere a helyes mozgásmintát tanítja meg az idegrendszerednek, vagyis lényeglátóan szelektálva nyújtja, ellazítja, vagy aktivizálja azokat az izmaid, amelyek szükségesek a gerinced és az egyéb ízületeid egészséges állapotának fenntartásához. Ezek az izmok azok, amik ha ülőmunkát végzel, számítógép előtt görnyedsz, autóval közlekedsz, sokat tévézel a fotelben ülve sajnos nem, vagy nem megfelelően működnek, így újra kell magad szó szerint programoznod.

Az NMPT végső célja: bekapcsolni a gerinced stabilitására szolgáló izmaid, újraprogramozni az idegrendszered helyes izmait működtető hatását. Ennek elérése érdekében először kiiktatjuk azokat a lágyrész-zsugorodásokat, melyek lehetetlenné teszik a tested optimális működését. A megváltozott mozgásminta olyan kóros tartást vált ki, ami statikailag lehetetlenné teszi a tested helyes tartásának és mozgásmintáinak a kialakulását.

A gyakorlatok arra szolgálnak, hogy felszámold a testedben lévő olyan rövidüléseket, melyek lehetetlenné teszik, vagy nehezítik a helyes mozgás- és tartásminta kialakulását. Ha bármelyik nyújtó gyakorlat könnyen megy, akkor kihagyhatod, azonban ha valamelyiknél ellenállást vagy hiányosságot tapasztalsz, akkor az adott gyakorlatot addig kell csinálnod, amíg az elvárt mozgástartományt könnyen be tudod járni.

Ne feledd, a tested kollagénállományának az élettartama 6-24 hónap, így ennek a folyamatnak az időtartama lehet két hét, lehet fél év, de lehet több éves gyakorlás is! Ezért mindig legyél kitartó és türelmes önmagaddal szemben!

nmpt módszer
Az ülő munka káros hatásai, végeredménye

Milyen gyakorlatokat tartalmaz az NMPT módszere?

Mozgástartomány fokozó technikák:

A sorozatban először kilazítjuk és nyújtjuk a zsugorodott izmaid és lágyrészeket, ezzel megteremtjük az ízületeid kellő mozgathatóságát. Ez az alap feltétele annak, hogy a mozgásrendszered egyáltalán jól tudjon működni, hiszen ha a rövidült részeid (izmok, inak, fasciák) elhúzzák az alkatrészeid a helyes pozíciójukból, akkor a helyes minta kivitelezhetetlen.

Az NMPT gerinckontroll gyakorlatai:

Az NMPT erősítő mozdulatainak a célja kettős:

– Gátolják a helytelen mozgásminta során használt izomműködésed.

– Kikényszerítik a helyes minta során használt ideg-izom munkát. Ezáltal gyors tempóban kapcsolják vissza a helyes mintákat a testedben.

Nem funkcionális tréning, hanem izolált gyakorlás!

Ha helytelen mintát sajátított el a tested, akkor a természetes mozgásokkal járó sportok már nem az eredeti mintát, hanem a feltanult kóros mozgást fogja erősíteni, felgyorsítva a kopásos-degenerációs folyamatokat. Ezért van szükséged a korrigált mozgásokra.

Az NMPT egyesítő gyakorlatai:

Az egyesítő gyakorlatok kötik össze az előző gyakorlatokban lokálisan már kialakított helyes minták működését, és alakítják ki a mozgásrendszered az  „tensegrity jellegét”. Nehézségük abban áll, hogy a látszólag ellentétes irányba működő erőfeszítések összehangolásával egy harmonikus belső tartást kell kialakítanod, azonban ha ez sikerül, akkor a testedben a „fűzők” és a „lágyrészek”, és nem a porckorongok és a „kopóalkatrészek” fogják a problémákat okozó nyíró és kompressziós erőket semlegesíteni.

Az egyesítés elvi háttere:

A tested járás közben egy meghatározott minta szerint feszíti meg az izmaid. Ezt veszíted el az ülő munka hatásainak következtében. Egy idő után más izmaid, más sorrendben kapcsolódnak be, ami végül a testeden belül tartósan kialakuló rossz mintákban csúcsosodik ki. Az „egyesítő” gyakorlatok a helyes, gyermekkorban feltanult mintáid kényszerítik ki újra. A gyakorlatok egyszerűnek tűnhetnek, de valójában meglehetősen nehéz őket végrehajtani.

Különálló gyakorlatok:

nmpt módszer

Multifidus tréning:

A multifidus (magyarul sokbahasadt izom) az a kis izomcsoport, ami minden gerincbeteg embernél elsorvad – előbb, mint ahogy a gerincbetegség kialakul. Számos kutatás megmutatta, hogy ez az izomcsoport az, aminek a hiányában az emberek állandóan visszaesnek a gerincproblémájukba, ill. az a különc izomcsoport is, ami magától nem erősödik újra akkor, ha egyszer elvesztettük. Tudjuk róla azt is, hogy annyira az egyenetlen talajon való járáshoz kötött a működése, hogy ha nem végzünk ilyen, vagy ehhez hasonló tevékenységet, akkor 3 óra után már mérhető az izom gyengülése.

Egy egy ördögi kör: ha nem használod elveszik, ha meg elveszik, nem épül újra, ha elveszett, instabil, ezért hamarosan beteg lesz a gerinced, ha pedig már elvesztetted, akkor jó eséllyel számíthatsz kiújulásokra. Sajnos a multifidus izom hiányát még nem szokták említeni a radiológiai leleteken, pedig nagyon informatív – sokszor jobban utal a gerincproblémák tüneteinek jelenlétére, mint egy sérv vagy porckorong degeneráció.

Még egy dolog az egyesítő gyakorlatokhoz:

Kívülről lehet, hogy helyesnek tűnik a kivitelezésük, de belül kell érezned, hogy minden arra mozdul, amerre kell, ezért ezeknek a begyakorlásához célszerű egy erre kiképzett NMPT instruktort felkeresni.

Szeretnéd online az otthonod kényelméből megismerni a gyakorlatokat? Kattints a gombra a részletekért!Érdekel a természetes mozgásminta tréning online

Egyéni NMPT – Természetes Mozgásminta Tréningre az alábbi elérhetőségeimen tudsz jelentkezni:

E-mail cím: legarp@gmail.com (A tárgymezőbe írd be: “egyéni NMPT”)

Telefonszám: 06-30-441-4843

A tréning 60 perces. 

a 14. kerületben az Universum Fitnesz Récseiben (Istvánmezei út 6, a Récsei Centerben) van lehetőséged jönni.  Itt egy foglalkozás ára: 6000 Ft. + 1690 Ft a napijegy. 3 alkalmas foglalkozás (minitréning) 15 000 Ft + a 3 alkalommal napi jegy.

illetve

a 6. kerületben a Légy Fitt Női Mozgáscentrum és Táncstúdióban (Szondi utca 37.) itt az ára: 7200 Ft. A 3 alkalmas foglalkozás (minitréning) 22 000 Ft

Amennyiben ezek egyike sem felelne meg, igény szerint házhoz is megyek.  Ebben az esetben a 60 perces tréning ára a 5. , 6. és 7. kerületbe valamint a 13. kerületekbe 8000 Ft, más kerületekbe 9000 Ft. 

3 alkalmas foglalkozás (minitréning) ebben az esetben a 5. , 6. és 7. kerületbe valamint a 13. kerületekbe24 000 Ft, más kerületekbe 27 000 Ft

Ha a cégedet érdekli egy ilyen természetes mozgásminta tréning workshop illetve utána 3 alkalmas minitréning keress egyéni ajánlatért a fent megadott elérhetőségeimen!

Megtalálsz a porckorong.hu-n is, katt ide: Legény Árpád NMPT instruktor

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com