Köredzés

[fusion_text]

Köredzés

A köredzés egyre népszerűbb edzésmódszer, amelyet a csoportos fitnesz órákon gyakran alkalmaznak sokoldalúsága miatt. A köredzés célja a légző- és szív-keringési rendszer fejlesztése, a nagy izomcsoportok foglalkoztatása, illetve az általános fittség növelése.  A köredzés elnevezése onnan ered, hogy a gyakorlatokat, egy körben helyezzük el és ezeken meghatározott ideig, meghatározott sorrendben hajtjuk végre a feladatokat, vagyis pihenő nélkül körben haladunk.

A köredzés előnye, hogy nagyon időtakarékos edzésmódszer, kiválóan fejleszti a motoros képességeket és nem utolsó sorban, hogy eltérő kondíciójú emberek is végezhetik egyszerre. Végezhető saját testsúllyal, de érdekesebbé, intenzívebbé tehető különböző eszközök felhasználásával, például  kézi súlyzó, trx, bosu, gumikötél, step-pad, gymstick, fitball, kislabda stb. A köredzés állomásait különböző jellegű gyakorlatokból állítjuk össze, amelyeket előre meghatározott állomásokon, meghatározott ideig végzed, edzettségtől, gyakorlattól függően. Ha végrehajtottad az állomások feladatait, vagyis körbe érsz, akkor az új körben vagy megismétled az előző kör gyakorlatait, vagy új gyakorlatok következnek. A körök száma függ attól, hogy mennyi gyakorlatot tartalmaz egy kör. A feladatok száma az életkor, ill. az előképzettség előre haladtával növekedhet. A körök között, edzettségtől függően 1-3 perc pihenőt tarthatunk. A gyakorlatokat folyamatosan változtatjuk, nehezítjük kell, hiszen a szervezet nagyon hamar adaptálódik, alkalmazkodik. Szoktuk nehezíteni az edzést azáltal, hogy több gyakorlatot kell végrehajtani, vagy több kört kell megtenni, esetleg nagyobb súlyokat használunk, illetve kevesebb pihenőidőt engedélyezünk. A köredzés típusának kiválasztásánál figyelembe vesszük, hogy milyen képességet szeretnénk fejleszteni.

Erő-állóképességet fejlesztő köredzés

Ez a köredzések legelterjedtebb, klasszikus típusa.  A cél általában a különböző izomcsoportok erősítése, az izmaid tónusának növelése. Mivel a pihenőidő rövid vagy nincs, így ez az edzésmódszer a pulzusod is egyenletesen tartja, így állóképesség-fejlesztő hatása is van. A gyakorlatok összeállításánál számtalan variációs lehetőség áll a rendelkezésre az edzőnek. Végezhetjük úgy a gyakorlatokat, hogy első körben a felsőtest, míg a második körben az alsó test izmait foglalkoztatjuk. De követjük az agonista-antagonista elvet is egy körön belül. Ekkor például a bicepszgyakorlatot a tricepszgyakorlat követi, vagy a hasizom-gyakorlatokat a hátizom-gyakorlat, esetleg a combfeszítőket fejlesztő gyakorlatot a combhajlítókat fejlesztő gyakorlat. Amennyiben kizárólag az állóképességed szeretnéd növelni, célszerű kardió jellegű edzéssel kiegészíteni a köredzést, vagy esetleg kardió illetve a kombinált jellegű köredzést alkalmazni.

Állóképesség-fejlesztő köredzés módszer

Az állóképesség fejlesztő köredzés során alacsony és magas intenzitású gyakorlatok alkalmazása történik, a fokozatosság elvének betartásával. A köredzést végezhetjük úgy is, hogy az első körben minden állomáson csak alacsony intenzitású, könnyebb gyakorlatokat, míg a második körben csak magas intenzitású gyakorlatokat hajtatunk végre. De végezhetjük úgy is köredzést, hogy az egyik állomáson magas, a következő állomáson alacsony intenzitású gyakorlatot hajtunk végre. Vagy alkalmazhatjuk az úgynevezett perifériás edzést is, ahol az egymástól távol eső izmokat foglalkoztatjuk az állomásokon. Ez már egy haladóbb edzéstípus, ami a szíved igen erős munkára kényszeríti, hiszen a vér a mindig a dolgoztatott izmokba áramlik.

Kombinált vagy mix köredzés

A kombinált vagy mix köredzés során egy körön belül erőt- és állóképességet fejlesztő gyakorlatok követik egymást, ami intenzív terhelést biztosít a résztvevők számára. 

 

[/fusion_text][button link=”http://www.gilda-max.com/gilda-max-hermina-towers-mozgaskozpont/” color=”red” size=”xlarge” stretch=”” type=”flat” shape=”square” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”left” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”center” class=”” id=””]Igen, érdekel bejelentkezem az edzésre![/button]

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com