TRX EDZÉS

Szeretnél olyan edzést végezni, amivel nemcsak hogy több kalóriát égethetsz, mint egy hagyományos kardió edzés során, de még izomzatod is erősítheted vele? Akkor a TRX-et Neked találták ki.

Maga a funkcionális tréning a fitnesz hazájában, az Egyesült Államokban már óriási népszerűségnek örvend. Ennek számos oka van – minimális eszköz és helyigény, látványos eredmények, széleskörű felhasználás – de ami talán mindennél jobban alátámasztja a létjogosultságát az a szemléletmód, amivel megközelíti a testmozgást.

A funkcionális tréning – így a trx edzés is – a tested és az izmaid a mindennapi élet kihívásaira készíti fel. Nem az izomépítés a lényeg, hanem a kiegyensúlyozott, stabil és terhelhető teljes izomzat.  A funkcionális tréning másik alapvető sajátossága, hogy középpontba helyezi az úgynevezett „core” izmok fejlesztését (a hasüreget körülvevő izmok: A medencefenék izmai alulról határolják a hasüreget, a hasizmok elölről, a gerincfeszítők hátulról, a rekeszizom pedig felülről.), mely izomcsoport a tested erőközpontja és gerinced stabilizálásában is alapvető fontosságú.

A funkcionális tréning eredete

Eredetileg a rehabilitációban használták gyógytornászok, terapeuták sportsérülésből származó műtétek utáni betegeknél. A módszer lényege, hogy az egyes izomcsoportokat nem izoláltan, hanem különböző mozgásmintákba integrálva erősítik.  Az ízületeket és izmokat minden lehetséges dimenzióban megmozgatjuk,  ezáltal teljesítmény javul, és a hétköznapokban is „funkcionálisabban” működhetnek.

Mi a módszer sikere?

2009-ben publikáltak egy kutatást a The Journal of Strength and Conditioning Research tudományos lapban (az amerikai  NSCA – (Nemzetközi Erő és Kondíció Társaság) lapja), melyben összehasonlították a funkcionális tréninget az izolált erőfejlesztő edzéssel (edzőtermi, klasszikus lapsúlyos gépeken végzett gyakorlatok) Az eredmény döbbenetes volt. A funkcionális tréning módszerrel a vizsgált alanyok 58%-al nagyobb erőnövekedést értek el, a stabilitás növekedése 196%-al volt magasabb, ízületi fájdalmak pedig 30%-al csökkentek. Ezért nem véletlen, hogy ma már széles körben alkalmazzák az élsportolók erőnléti edzésprogramjában, számos neves európai futball klub, úszók, triatlonosok, teniszezők, evezősök integrálták be felkészülési programjukba.

Mit várhatsz tőle?

A funkcionális tréning esztétikailag is átformálja a tested, harmonikusan kidolgozott izomzatot eredményez és jobb izom-egyensúlyt, fejleszti az állóképességed és a stabilitásod. Bármilyen sportágra felkészíti a tested és segítségével csökkenthető a sportsérülések száma.Az edzéseid hatékonyságát természetesen csak a helyes táplálkozással lehet fokozni és a rendszeresség itt is alapvető fontosságú.

A TRX

A TRX sikere egyszerűségében és hatékonyságában rejlik. A 70 dkg-os hevederrendszer lényegében egy mobil edzőterem, amit bárhova magaddal tudsz vinni és bárhol tudod használni. Akár még a nyaralásra is magaddal viheted. A TRX-szel végtelen számú gyakorlatot tudsz végezni és az egész tested meg meg tudod mozgatni vele. A TRX-es edzésnél a saját tested használod ellenállásként és az intenzitást is te határozod meg, így lehetséges, hogy ugyanazt az eszközt használja egy elit katona és egy modell is. Egy TRX-es edzés sokkal intenzívebb, mint egy cardio edzés, sokkal több kalóriát égetsz el rövidebb idő alatt. Az anyagcserét is annyira felpörgeti, hogy az edzés utáni regenerációban (a szervezetünk visszaállása az egyensúlyi állapotba) legalább annyi kalóriát égetsz el, mint edzés közben. Egy zsírégető cardio edzés utóégető hatása ehhez képest minimális.

Személyi edzések keretében tudok vállalni trx edzéseket.

Edzések helyszíne: Universum Fitness & Squash Club Récsei

1146 Budapest, Istvánmezei út 6., 1. em. (Récsei Center)

Bátran keress e-mailben a legenyarpad@gmail.com címen.

(A tárgymezőbe írd be: „egyéni trx”)

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com